Doğu Karadeniz’den 644 milyon dolarlık ihracat

Reklam Alanı
featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Reklam Alanı

Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane‘den yılın ocak-mayıs periyodunda 644 milyon 563 bin 867 dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği İdare Şurası Lideri Saffet Kalyoncu, yaptığı yazılı açıklamada, bölge ihracatında evvelki yıla oranla yüzde 17 artış yaşandığını belirtti.

Yılın ocak-mayıs periyodunda Trabzon’dan 511 milyon 774 bin 351, Rize’den 86 milyon 426 bin 409, Artvin’den 28 milyon 861 bin 419, Gümüşhane‘den de 17 milyon 501 bin 688 dolar ihracat gerçekleştirildiğini aktaran Kalyoncu, Trabzon’dan gerçekleştirilen ihracatta yüzde 29, Artvin’den ihracatta ise yüzde 11 artış yaşandığını vurguladı.

Kalyoncu, madencilik eserleri ihracatındaki düşüşe bağlı Rize ihracatının yüzde 10, Gümüşhane dış satımının ise yüzde 48 düştüğünü kaydetti.

Bölgeden yılın 5 ayında en fazla ihracat gerçekleştirilen bölümlerin başında 283 milyon 645 bin 661 dolarla fındığın yer aldığına dikkati çeken Kalyoncu, bunu yaş meyve ve zerzevat, su eserleri ve hayvancılık mamulleri, maden ve metaller ile kimyevi unsurlar ve mamullerinin izlediğini tabir etti.

Kalyoncu, Doğu Karadeniz’den 127 ülkeye ihracat yapıldığına işaret ederek, en fazla ihracat yapılan birinci 5 ülkenin Rusya Federasyonu, İtalya, Almanya, Gürcistan ve Çin Halk Cumhuriyeti olduğunu, geçen yılın tıpkı devrinden farklı olarak başta Suudi Arabistan, Myanmar, Paraguay olmak üzere 14 ülkeye daha ihracat gerçekleştirildiğini belirtti.

Reklam Alanı

Yeni kurulan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde Ömer Bolat’ın Ticaret Bakanı olarak atanmasının ihracat topluluğu için kıymetli moral kaynağı olduğunu vurgulayan Kalyoncu, şunları kaydetti:

“Yeni kurulan kabinede yer alan çok bedelli ve donanımlı bakanlarımızın öncülüğünde başta ekonomi olmak üzere gerçek bölüme inanç ve dayanak verecek rasyonel siyasetlere dönüş yapılması ile ihracatımızda kıymetli bir sıçrama beklenmektedir. Bu vesile ile başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere tüm kabine üyelerine yeni misyonlarında muvaffakiyet dileklerimizi arz ederken, en öncelikli beklentilerimiz ihracatçının finansmana erişim imkanlarının kolaylaştırılması, yüksek oranda artmış olan ihraç maliyetlerinde ihracatçıya rekabet imkanı kazandıracak siyasetlerin acilen uygulamaya konulmasıdır.”???????

Kaynak: AA / Meltem Yılmaz Karakurum – İktisat

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Gümüşhane Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!